[107學年度新聘教師演講公告]地理學與工程科學之間的差異: 從大數據到人工智慧

Tuesday, March 06, 2018, 10:00 - 12:00
Location 地理一教室
講者: 黃浩霆 博士

地理學與工程科學之間的差異: 從大數據到人工智慧
(Discrepancies between Geography and Engineering Science: From Big Data to Artificial intelligence)

近年來,大數據與人工智慧這些新興研究領域吸引了不少學者注意。從工科到文科,不同領域的學者都積極參與大數據研究。然而,因不同專業對大數據的理解及預期有所不同,以致各專業在大數據中的研究焦點差異甚大,而這些差異可能會在跨系所合作時產生困難。其實,這些困難可能只是來自各項專業之間的語言與文化差異。故此,此次演講主要以大數據為例,探討系所間的差異,希望能藉此激起聽眾們進一步思考,各領域在大數據與人工智慧中所能扮演的角色。 註:本演講歡迎不同背景聽眾蒞臨。

In recent years, the areas of big data and artificial intelligence have attracted considerable amounts of scholarly attention. Scholars from different disciplines now eagerly participate in big data research. However, because of the different disciplinary understandings and expectations of big data, the research foci tend to vary considerably, thus generating further problems regarding cross-disciplinary collaboration. In fact, all the above issues could be analyzed from the standpoint of the different languages and cultures of the various disciplines. Thus, along with the audience, this seminar uses big data as an example to discuss the discrepancies among different disciplines as well as to inspire fellow audiences to think more about their role in big data and artificial intelligence research. Note: This seminar welcomes audiences from all academic backgrounds.

學術召集: Prof. Jen-Jia Lin
Contact TA Hui-yi Lin (02-33665845)
107學年度新聘教師演講公告(黃浩霆博士).pdf